Påsklunch med släkten

För ett par dagar sedan började vi planera vår påsklunch till släkten. Det är ett kul arbete att samla inspiration och idéer från tidningar och kompisar. Jag följer även några matbloggare som också ger mej härlig inspiration. Vi frågade Peter om han kunde göra en strömmingslåda som blivit populär i vår släkt och så frågade vi Mona, Eva-Lenas moster om hon kunde fixa en Jansons frestelse. Till min glädje valde Mona att testa en nyhet. Hon gjorde den med lax.

påsk2

Påsklunchen blev en blandning av enkla beprövade rätter och nya idéer. Förutom det ovannämnde serverades bland annat:

Lamm med rosmarin och jordärtsskocks sallad

Gubbröra

Ägghalvor

En sillnyhet – med ramslök och citron

Eva-Lena gjorde dessutom de alltid lika uppskattade hemgjorda köttbullarna. Men att få ett recept ur henne på detta verkar omöjligt – hon gör dem med kärlek utan recept.

Det jag tyckte kändes extra spännande i år var den mycket enkla och gulliga äggstanningen som jag presenterade i äggskal. Receptet som jag fick från tidningen Buffé presenterar jag sist i detta inlägg.

Till efterrätt gjorde jag en hemgjord glass – det lär bli mycket glasstillverkning nu under vår och sommaren. Grundreceptet är som oftast vaniljglass och idag ripplade jag även i lemoncurd vilket jag provat och bjudit på vid ett tidigare tillfälle och föll de flesta i smaken. Estelle tog vara på äggvitorna efter glasstillverkningen och gjorde rosa maränger.

När jag tillverkar glass gör jag det alltid på fina råvaror. Alltid äkta ekologisk bourbon vanilj (ingen rötad gran), ägg från glada hönor samt grädde och mjölk från Ekogårdar. I de fall jag använder bär eller frukt i glassen försöker jag alltid välja ekologiskt och fairtrade så långt det är möjligt. Inga E-nummer och modifierade stärkelser eller annat fusk. Måste dock erkänna att jag gjorde ett undantag idag – jag köpte färdig lemoncurd i butiken vilken innehöll det som jag egentligen vill undvika.

Du som nu läser och kommenterar detta inlägg – är härmed inbjuden
till glass avsmakning i vårt hem under sommaren 🙂

Dessutom vill jag nämna ett litet påskpyssel som jag gjorde igår – ett påskägg fyllt med vin. Inspiratör till detta ägg var min gode vän Christian Norling som la ut en bild på instagram


påsk3

påsk4

påsk5

påsk6

 

Recept

Bakat ägg med snabb pressgurka

Så enkelt och så gott. Lite pyssel med äggskalen så de inte går sönder. Men man kan ju också välja att ta små ugnsfasta formar.

påsk2

 

Skärmavbild 2014-04-18 kl. 22.38.28

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s