Provning av 2013 års cider

Inom några veckor är det åter dax att åka till Borås Musteri och musta äpplen. Premiäråret fick vi 78 liter, i år blir det nog inte lika mycket.

Det mest spännande experimentet från skörden 2013, var att jag försökte mej på att göra cider av 10 liter av musten.

Cider

 

Efter att låtit cidern mogna i kylskåpstemperatur under 9 månader var det då dax att prova resultatet. Jag hade fått en del varningens ord från bloggare och andra som håller på med äpplecider och de orden klingade i mitt huvud. “-Om det inte smakar gott, häll inte ut cidern – låt den stå ett halvår till för att mogna ytterligare”. Det var väl därför jag väntat så länge med att prova cidern, men nu var det dax. Vi hade sparat premiären till goa vännerna och äppleskördskollegorna Mattias och Johanna. Idag var dom på middag i ett härligt sensommar väder och vi passade då på att andäktigt ställa fram 2 flaskor från varsin batch och fyra glas.

Hade det bildats någon kolsyra och smakade det gott var frågorna vi ställde oss? Vi öppnade flaska 1 från batchen som endast jäst ett par veckor. Det hade endast bildats lite kolsyra, man skulle kunna kalla det lätt kolsyrat. Färgen på flaska 1 var något djupare än färgen på flaska 2 som även kan ses på bilden. Doften var ganska svag, men man kände äppledoften och kanske lite av den kvarvarande jästen. Smaken var inte så torr och stram som jag hade trott. Dock var den ju inte heller söt som en del av den enklare cidern man köper på Systembolaget. Vi provade flaska 2 från batch 2 där jästen tillåtits jäsa ur mer. Denna batch stod en månad och det kändes på smaken att det inte direkt fanns några toner av jäst kvar i flaskan. När jag förra året lät flaska nummer 2 stå längre var jag först lite rädd att jag lät den stå för länge. Nu har jag lärt mej att det går bra att låta cidern stå på jäsning längre utan några defekter. Snarare upplevde vi alla 4 att cidern i flaska 2 var bättre och mer balanserad i smaken. Äpplesmaken var mer framträdande och även kolsyran upplevdes lite mer angenämnt framträdande. Vill man kan man ju tillsätta mer bubblor med en kolsyremaskin i efterhand, men i flaska 2 tyckte vi alla att det räckte med bubblor.

Som en sammanfattning av ciderntillverkningen kan jag väl helt objektivt säga att cidern var trevlig, spännande och kul att göra och dricka. Att servera egengjord cider till gäster som kommer på besök känns spännande. Jag behöver inte skämmas över smaken, även om jag måste medge att cidern har lång väg att gå innan den kan vinna några priser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s