Batch 1 av cidern står på klarning!

Nu har äppelcidern stått och jäst i 5 veckor och den har nu helt avstannat i den damejeannen som jag tillåtit spontanjäsning i. Detta kan jämföras med att jag förra året endast lät cidern i första batchen jäsa i 11 dagar. Jag trodde då att all jäst hade ätits upp, men det visade sig att det fanns lite restjäst. Jag hoppas och tror att detta inte skall vara fallet i år.

bild

Värt att notera i sammanhanget är att batch 2 som jag startade samtidigt som batch 1, fortfarande står och puttrar och jäser. Det som skiljer sig på tillvägagångssättet på batch 1 och 2 är att jag i tvåan först tillsatte 1 g vinsvavel utrörd i lite värmd must som jag sedan hällde på damejeannen och skakade om. Detta fick jag tips om att göra för att få stopp på spontanjäsningen. Sedan tillsatte jag efter 24 timmar vanlig vinjäst precis som i batch 1. Kanske beror tiden det tar att jäsa ut batch 2, på att spontanjäsningen i batch 1 är kraftigare och mer okontrollerad än i den svavlade tvåan. Det är i alla fall min hypotes.

Det jag menar med spontanjäsning är att när man låter musten stå i mer än en vecka utan att röra den börjar musten jäsa av sig själv. Det var detta som tyvärr skedde för min gode vän Per vid årets mustning. Han var förvånad över att musten redan började jäsa vid – som han sa 5 dagar. Detta är ju inte kul om man vill bevara musten som den är och inte förädla den till cider eller calvados. Mitt tips är att frysa musten dagsfärsk i PET flaskor. Fyll  inte ända upp – musten måste kunna få plats vid frysningen. Man kan också pastörisera musten till 85 grader, men jag har ändå fått flaskor som jäst med detta tillvägagångssätt. Mitt tips till Per blir: Gör om – gör rätt. Så gör jag.

Att göra Cidern som jag ställde på klarning idag gick till så här.

Borås Musteri lät jag mustarmästaren hälla den färdiga musten på de damejeanner som jag skall använda för framställning av cidern. Då slipper jag mecka med att hälla över must i nya kärl hemma. Jag är noga med att sterilisera glasflaskorna INNAN jag häller i musten. Jag brukar lägga in glasflaskorna i 120° varm ugn i 15 minuter. Väl hemma rör jag ut vinjästen (som jag fick köpa på musteriet) i 1-2 dl must. Var noga med att se till att musten inte överstiger 40° – då dör jästen. Sedan låter jag det stå och dra i 10 minuter innan jag häller tillbaka musten med den utrörda vinjästen i damejeannen. Skaka om så att musten blandas ordentligt.

 

Vill du som jag prova att svavla delar av cidern för att se skillnader i slutresultatet, gör du precis på samma sätt som jag förklarar här. Den enda skillnaden är att du först tillsätter vinsvavel (vinsvavla) till musten på samma sätt som du löser ut jästen. Och sedan efter 1 dygn (inte mer) tillsätter vinjästen som förklarats i föregående stycke. Det finns flera olika nätbutiker som säljer allt du behöver. Jag har köpt en del hos PGW produkter.

Sedan är det bara att sätta på ett jäsrör, fylla upp jäsröret med klart vatten till hälften och ställa damejeannen(på ett bord eller en stol) lite svalt, gärna 15 grader. Funkar även med låg rumstemperatur. Sedan låter du det stå i 3-5 veckor och håller utkik efter luftbubblor som tränger sig ut i jäsröret. Låt jästen jäsa ut ordentligt – sitt och betrakta röret i 1-2 minuter och kommer det då en bubbla som pressas igenom, är det inte klart. Händer det dock inget, så skall du ta cidern direkt. Håll koll minst 2-3 gånger i veckan.

Nu är det dax att “tappa” på ett nytt kärl och ställas kylskåpskallt för att klarna. Detta är inte helt enkelt. Det har under jäsningen bildats en bottensats som man inte vill ha med i den färdiga cidern. Därför är det viktigt att du inte skakar om damejeannen som är klar. Jag råder dej att inte ens flytta den försiktigt. Alltså – placera inte damejeannen på golvet utan på ett bord eller stol vid jäsningen. Det du ska göra är att fixa en slang som du skall använda för att “slanga” över cidern från damejeannen till det nya kärlet. Stick ner slangen i damejeannen med cider – men var noga med att den inte når botten på behållaren – då får du med dej bottensats. Sedan är det bara att använda slangen som ett sugrör och slanga över till nästa behållare som då lämpligtvis står lägre än ursprungskärlet – annars funkar det inte att slanga över cidern.

Efter någon vecka av klarning är så cidern klar att tappas på flaska. Det kan nu eventuellt åter ha bildats lite bottensats i de nya kärlen. Är du noga  med att få cidern så klar som möjligt, är det smart att återigen slanga. Jag vill dessutom ha bubblor i cidern och då måste man sätta igång en andra jäsning i flaskan. Jäsningen sätter du igång genom att värma 1-2 dl cider och lösa upp vanligt socker (jag väljer alltid ekologiskt). Förra året gjorde jag ett misstag här och tillsatte sockret olöst, direkt i flaskorna. Det funkade inte! Du väger sockret och i år tar jag efter tips 8 gram socker/liter must. Blanda den uppvärma cidern och det lösta sockret med rätt mängd cider (8 gram socker/liter must). Tappa på de steriliserade flaskorna och förslut.

Det är viktigt att du har ordentliga flaskor eftersom det bildas ett enormt tryck vid jäsningen och dåligt förslutna eller dåliga flaskor kommer obönhörligen ge duschar av halvfärdig cider. Här funkar glasflaskor med patentkork bäst.

Nu hoppas jag att mitt andra försök ska ge god och halvtorr cider till våren 2015. Flaskorna bör stå och mogna närmare 1 år innan den är riktigt god enligt många sakkunniga.

Dock har jag hittat en blogg som förklarar tillverkningen på ett lite annorlunda sätt. Det är Rolf Eriksson som med bild och text på ett överskådligt sätt berättar hur han gör cider och jag tolkar det som om han anser att den cider jag gör, borde kallas vin. Jag är nyfiken och hävdar inte att jag har rätt. Jag tycker att hans idé om hur man kan göra är spännande och delar blogginlägget med Er här för att avgöra om Ni tycker detsamma. Jag skall i alla fall prova och göra någon flaska cider på hans sätt. Resultatet kanske blir bättre – hur som helst så är jag nyfiken och det är spännande att prova olika tillvägagångssätt.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s