Från lekstuga till gourmetkrog

Det är så skönt att jag kan vara ödmjuk på min blogg. Att jag inte överdriver utan är helt jordnära och ärlig i min framtoning. Jag syftar på inläggets rubrik:-) Skämt åsido, men det är så kul att skriva och visa bilder på livet och de glädjeämnen som upptar mej utan att för den skull bry sig så mycket om att vara korrekt i sitt skrivande.

Min känsla efter dagens korvstoppning tillsammans med svärfar är dock precis så som rubriken lyder – från lekstuga till gourmetkrog.

Jag gillar att hitta på nya saker i köket och jag är en glad amatör, med betoning på amatör – eller glad, vilket som. Idag när jag och svärfar stoppade korv för andra gången denna veckan provade vi på en spännande blandning av kött och kryddor som jag länge funderat på att prova. Grunden var en nordafrikansk korv, Merguez. Till korven malde jag ner både lammkött med en hel del fett och speck samt nötkött. Lammet har betat hos min gode vän Björn i Landa utanför Vårgårda – kossan känner jag inte, men hon är från någon svensk gård där det bor glada kossor. Jag tog mer lammkött än nöt, ungefär två tredjedelar. Sedan kryddade jag med den uppskattade julklappen från jobbet, ekologiskt havssalt och ekologisk olivolja från olivlunden. Jag hade dessutom en hel del färsk vitlök i smeten, grovt nymalen svartpeppar, fänkål och den tunisiska heta kryddpastan, Harissa.

När det vara dags att “stånka korven” gjordes det med lammfjälster som jag köpte på härliga nätbutiken, Lundgrens skafferi. Lammfjälster är mycket tunnare än svinfjälster och jag ville testa att göra den smalare korven också. Det var ungefär samma teknik, men med lammfjälster var det lite svårare. Vi gjorde ett gäng med ojämna, personliga korvar och så gjorde vi 2 härliga snurror att lägga på grillen.

bild 3

Det visade sig att 10 meter lammfjälster inte räckte till de 2 kilo färs som malts ner. Så där stod vi nu med ca 500 gram finfin gourmetkryddad köttfärs. Så vad göra om inte hamburgare. Vi hade ju blivit rejält hungriga och sugna på något gott under arbetets gång, så jag ställde mej och stekte de godaste hamburgarna i mannaminne – vilket jag inte riktigt ännu hade fattat när jag stod där och stekte. Gott visste jag att det skulle bli, men att jag skulle bli helt “blown away” av texturen och smaksensationen var jag inte beredd på. När jag tog den första rejäla tuggan genom brödet, salladen, tomaten, gurkan och till sist hamburgaren, var jag såld.

Då – i det ögonblicket visste jag att mitt inlägg skulle heta, från lekstuga till gourmetkrog.

Vill du läsa mer om hur jag gjorde första gången jag stånkade korg, klicka här. Eller så googlar du runt och får kunskap om hur man gör. Eller varför inte köpa en inspirerande bok.

bild 1

bild 2

bild 4

 

One thought on “Från lekstuga till gourmetkrog

  1. Pingback: Clubträff 3; 27:e december 2014 | Mitt kök

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s