3 rätters middag på gång

Jag har precis kommit hem från Uffe, en gammal (dock yngre än jag själv) vän som jag inte träffat på ett tag. Vi har ett gemensamt matintresse och idag var det dax att komponera en 3-rätters meny som vi skall laga tillsammans om 2 veckor på Electrolux Home butiken i Alingsås. 

Det hela började för några dagar sedan när butikschefen på Homebutiken ringde mej på jobbet och berättade att han hade hört att jag var matintresserad och han undrade om jag ville laga en middag i butiken och bjuda in några väl valda vänner att dinera tillsammans med. Jag blev glad och smickrad över erbjudandet. Jag frågade om det var ok att jag satte menyn och lagade middagen tillsammans med en matlagningsintresserad vän och det var inga problem. Mina tankar gick direkt till Uffe och jag ringde upp honom dagen efter. Han tyckte idén var strålande och meddelade att han gärna ville vara med på detta event – och glad blev jag 🙂

Köket som vi får till vårt förfogande i butiken är fullutrustat. Värt att nämna är att det finns en Sous vide i köket, som på senare år blivit mycket populär även i privatkök. Sous vide tekniken där man under lång tid och på låg temperatur tillagar råvaror som vacuumpackas ger ett otroligt fint resultat.

Skärmavbild 2015-01-18 kl. 16.58.18

Varken jag eller Uffe har tillagat något i en sous vide så under eftermiddagens planering kände vi båda att vi ville prova att tillaga något med just den tekniken. Kött tyckte Uffe – Fisk tänkte jag först, men vi beslutade oss till sist för helstekt Oxfilé med färska örter (kan man säga helstekt i Sous Vide?) – kanske bör man bryna köttet först? Eller kanske efter besöket i Sous viden? Wow, va spännande – det måste vi fundera på. Men vi har ju 2 veckor att finslipa idéerna och söka råd från inspirerande matbloggare.

Till efterrätt presenterade Uffe ett förslag som jag inte var sen att nappa på. Apelsin och Limoncello (citronlikör från underbara Amalfikusten) dränkta Savoiardikex med en härlig vanilj och mascarone creme, toppade med färska hallon. Enkelt och supergott enligt Uffe själv. Jag tvekar inte en sekund. Att inspirationen togs från en idé ur en bok av underbare italienälskaren Jamie Oliver, gör ju inte saken sämre.

Sist i planeringen men först i måltiden, kände vi båda att det skulle sitta utmärkt med enkel antipasti. Charkuterier, ost och klassisk bruschetta med tomat och vitlök. Gissa om det kommer att dofta underbart i Electrolux köket den 31:e januari.

Skärmavbild 2015-01-18 kl. 17.34.28

 

 

 

3 thoughts on “3 rätters middag på gång

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s