Äntligen Sous vide :-)

Det började för si så där 2 år sedan när jag följde en matbloggare som kallade sig “En salig soppa”. Han berättade mycket målande och med härlig entusiasm om sina framsteg med sin Sous vide. På den tiden visste jag väldigt lite om sous vide men eftersom jag är nyfiken och vetgirig har jag lärt mej mer och mer. Min matintresserade vän Christian berättade att han också hade en sous vide och sa att resultatet var lysande.

Jag kommer ihåg att jag vid den tidpunkten inte visste att innan man körde råvarorna i maskinen så skulle de vacuumpackas. Detta skulle göras för att man skulle behålla köttsafterna och kryddningen i påsen. Dessutom skulle vacuumpackningen (som med fördel kunde göras dagen innan) möra köttet extra, vilket skulle göra resultatet än mer perfekt.

Varför jag inte köpte en sous vide omgående då för 2 år sedan var att priset på konsumentmaskinerna var ganska höga. Sous vide tekniken hade länge används i restaurangkök av högre rang, men för oss vanliga dödliga var det en  ganska ny företeelse på marknaden.

bild

Jag fick ett meddelande på messenger för en vecka sedan att Christian sett en vacuumpackare till ett mycket förmånligt pris. Jag blev nyfiken och kollade runt på nätet om det fanns någon sous vide till en vettig peng – och mycket riktigt så hittade jag efter en stund OBH nordicas sous vide för halva priset mot vad den kostade för 2 år sedan. Jag kunde inte motstå frestelsen, utan beställde omgående både vacuumpackare och sous vide. Lite extra intresserad att köpa den just nu var också det faktum att jag bara något vecka tidigare stått och lagat mat med en annan god matvän, Ulf på Electrolux Home då vi tillsammans provade tekniken på riktigt.

Nu hade maskinerna kommit med posten och jag packade upp båda två och begrundade köpet. Som ett brev på posten kom även en förkylning som gjorde att jag inte kände mej jättepigg på att prova att laga mat. Jag fick ändå möjlighet att förkovra mej lite extra i bruksanvisningarna och läsa på nätet om sous vide – det var det positiva med att vara hemma från jobbet med rinnande näsa och huvudvärk. Jag hittade en nätbutik som intresserade mej extra och som också gav bra vägledning ang. temperaturer och tider. Butiken heter rätt och slätt Sous vide shop.

Jag kunde dock inte hejda mej att örtkrydda 2 fläskfileér och vacuumpacka desamma på torsdagskvällen. På fredagen, då huvudvärken tyvärr också gjorde sig påmind och näsan fortfarande kliade körde jag igång maskinen vid 12-tiden. Fläskfilén skulle nu köras i 62 graders vatten i drygt 4 timmar. Innan dessa 4 timmar var slut, kände jag mig piggare och huvudverken hade flugit sin kos. Därför kunde jag med glädje och njutning på allvar sätta igång med middagen vid 4 tiden.

Jag skalade potatis och la dem i vatten för att vila efter att ha  skivat dem tunt.  Det vankades Hasselbackspotatis. Jag körde igång med att hacka charlottenlök till rödvinssåsen och tillsatte rödvin och senare fond och lät alltsammans reducera till hälften. Färsk timjan åkte också ner i såsen. Till detta serverade jag ångkokta grönsaker som ångkokats i en härlig gammal specialkastrull från 50-talet som jag hittat på min mors magasin.

Familjen var nöjd med middagen. Jag var också nöjd med premiärförsöket i sous viden. Nästa gång  skall jag göra något svårare. Något som kräver ännu fler timmar i maskinen. Kanske lamm som ligger i vår frys, eller någon billigare köttdel av gris med mycket muskler. Sous vide tekniken skall enligt utsago göra under vid svårare bitar av kött och kan få den segaste köttdel att bli mör. Detta är starten på en spännande sous vide resa.

 

bild 2

bild 3

bild 1

bild 4

One thought on “Äntligen Sous vide :-)

  1. Pingback: Dags att fundera lite kring Påsklammet | Mitt kök

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s