Vi firar Céleste 9 år

På söndag firar vi med pompa och ståt att Céleste fyller 9 år. Släkten kommer på besök och det ska bli kalas med tårta som sig bör, men vi skall även bjuda på lunch.

Ikväll började jag med förberedelserna. Jag kryddade och vacuumpackade fläskytterfilé och kycklingbröstfilé. I morgon skall det vacuum packade köttet ner i sous vide’n. Ytterfilén skall få ligga och bada i 65 gradigt vatten i 8 timmar medan kycklingbrösten endast behöver 4-5 timmar i 62 gradigt vatten för att bli klara.

Kryddningen: Jag valde en kombination av att ta den lätta vägen genom att använda färdigköpt rubbing och en lite mer avancerad väg med egentillverkad rubbing. Dessutom provade jag en kryddblandning som jag i julas fick i julklapp av en vän från norra Italien. Jag valde mestadels torr marinad men två av kycklingfiléerna valde jag att göra en “blöt” marinad till, vilket inte brukar fungera så bra att vacuumpacka. Detta pågrund av att det lätt sugs in vätska i vacuumpumpen som då kan förstöras. Men jag tog det försiktigt och lyckades. Jag lärde mej dock att det är mycket enklare med torra kryddor/rubbing.

Jag har fått rådet att inte salta och krydda för mycket för att det genom vacuumpackningen ger en koncentrerad smak och att det är lätt att översalta. Jag har dock tagit det lugnt med kryddning vid 2 tidigare tillfällen som gav resultatet att det kändes för dåligt kryddat. Denna gång kryddar och saltar jag som vid vanlig matlagning. Hoppas jag inte förstör kalaset.

bild

Här presenterar jag de kryddor/rubbingar/marinader som jag använde idag (skall bli spännande att jämföra resultatet):

Kyckling:

1. Santa Maria BBQ rub allround

2. Egentillverkad marinad av soya, honung, färsk ingefära, salt

Fläsk:

1. Ariosto per carni arrosto e ai ferri – havssalt och örter (alltså kryddor för ugnsbakat eller grillat kött)

2. Enkel simpel grillkrydda från Santa Maria – som jag egentligen tycker är lite missförstådd. Skulle jag istället skrivit att jag gjorde en kryddblanding av lök, paprika, svartpeppar, ingefära, spiskummin, sellerifrö och salt så skulle det nog låtit bättre. Det är ingredienserna till Santa Marias grillkrydda.

3. Jag ville även få till en lite rökig och kryddstark kryddning på en köttbit, varför jag blandade ihop vanligt paprikapulver med en ganska ny bekantskap för mej, Smoked paprika. Jag tillsatte även ett uns cayennepeppar, ganska mycket ingefära, spiskummin och till sist salt. Skall bli spännande att smaka resultatet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s