Dags att fundera lite kring Påsklammet

Det är dax att börja fundera lite kring påskmiddagen. För oss och många andra är ju påsken en stor mathögtid. I år kommer dock påsken bli lite annorlunda eftersom vi skall bo på camping i Simrishamn. Det här med husvagn är nytt för oss i familjen, men en sak är vi mycket medvetna om – köket är mycket enkelt i en husvagn.

Så vad göra. Vi lägger ambitionsnivån ganska lågt, men satsar på påskaftons middagen lite extra. Att grilla hör ju campinglivet till och lamm hör ju påsken till, så det får bli lammrevben samt lammkotletter på grillen och potatisgratäng i grannfamiljens gasolugn. Lite avis blir jag när jag tänker på att dom har en gasolugn – en lyx i husvagnslivet om du frågar mej. Men jag är inte mer avis än att jag kan känna glädje med dem.

Skärmavbild 2015-03-29 kl. 21.51.26Jag skall försöka gå “all in” med lammet som jag köpte av en god vän i höstas. Delar av lammet har bara legat och väntat på denna påskhögtid, så nu gäller det att vara varlig med råvaran och få ut det bästa av den. Eftersom jag ganska nyss investerade i en sous vide så blir det i den som jag förbereder lammet. Suck, säger säkert du, matnörd och vän av ordning. Sous vide är ingen maskin utan ett begrepp som betyder vakuum packat på franska. Visst är det så, men maskinen från OBH nordica kallas sous vide kokare. Svårt med begreppen eftersom man inte heller kokar i en sous vide utan snarare sjuder svagt på 60-70 graders värme. Kolla på mitt inlägg om när jag köpte min sous vide så förstår du mer.

Jag kommer tina revbenen på onsdag morgon. Vakuumpacka dem på kvällen samt köra dem i sous vide kokaren på 70 grader, inte 62 grader som jag först tänkte. Tipset att köra dem varmare fick jag av min gode matkollega Christian som säger “70 grader har jag kört på, det blir bra. 62 är att push it, det är ju så att fettet behöver renderas ut”. Låter vettigt, och eftersom Christian har långt större kunskap lyssnar jag med stor entusiasm på hans tips.

När köttet är klart efter 12 timmar i 70 graders vattenbad kyler jag snabbt ner vakuumpåsarna i isvattenbad. Detta för att förhindra att elaka bakterier kan få växa till sig. När köttet är nedkylt kan man förvara det i kylskåp ett par dygn innan det är dax att lägga det på grillen i Simrishamn. Det är först när det läggs på grillen som jag kryddar köttet, och det gör jag genom en glaze, som jag ännu inte tänkt ut receptet på. Kanske köper jag Sweet baby ray´s BBQ glaze som enligt utsago skall vara jättegod.

Ett annat tips från Christian som jag vill dela vidare är en tjänst på nätet som heter Chefsteps.com. Det är en Community med utbildningsfilmer, recept och tips samt bloggdel där amatörer och proffs delar med sig av sina erfarenheter. Jag gick med direkt 🙂

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 15.30.42

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s