Ekologisk blåmusselbuljong från Mollösund

Tidigare idag var vi besök på Tavlebord som ligger på Orust efter väg 178 mellan Varekil och Ellös. På våra besök hos svågern med familj brukar vi ofta göra ett besök på den lilla saluhallen som är inrymd i en oansenlig byggnad. Saluhallen är enkelt inredd, men produkterna håller hög kvalité och mycket är ekologiskt odlat och allt är närproducerat. Det är inte bara mathantverkare som säljer på saluhallen, men eftersom jag är mest intresserad av de matrelaterade produkterna, lämnar jag det andra åt andra att upptäcka.

bild 4-4

bild 1-5

Höjdpunkten på dagens besök var upptäckten av en för mej ny blåmusselbuljong. Buljongen tillverkas i Mollösund och de flesta av musslorna odlas utanför den lilla fiskebyn. Varje gång vi tar badbåten till någon närliggande strand på somrarna åker vi förbi odlingarna som kännetecknas av blå tunnor som guppar på ytan. På Blåskals egen hemsida beskriver de sina musslor på följande sätt:

Blåmusslorna vi kokar är Krav-märkta. Det innebär framför allt att musslorna alltid är odlade.  Musslorna odlas på rep som hålls uppe av flytbojar tillverkade av återvunnen plast. På så vis undviker man sand i musslorna och de skyddas från hungriga krabbor och sjöstjärnor. Traditionellt har man mekansikt skrapat loss musslorna från sjöbotten. Denna skördeteknik ger dock skador på sjöbotten och övriga djur och växter som lever där. Därför är det bara odlade blåmusslor som kan Krav-märkas.

Jag blev inspirerad och köpte en buljong och en fond som jag skall hem och prova i någon fiskgryta eller skaldjurspasta. Jag fick lite tips och idéer av de som sålde produkten och så kollade jag runt på deras hemsida efter besöket. Där hittade jag mycket information och några spännande recept. Ett av de som jag blev mest sugen på att prova, har jag fotat av och delat med mej av nedan. Jag tror inte Blåskal har något emot att jag sprider inspiration för deras produkter som jag gärna gör reklam för. Kan inte vänta med att tillaga något gott när vi kommer tillbaka till Alingsås.

bild 2-5

bild 2-4

Skärmavbild 2015-04-11 kl. 22.27.15

Skärmavbild 2015-04-11 kl. 22.27.00

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s