Glutenfritt delikatessknäcke

Idag regnar det ute, jag är förkyld och Eva-Lena och Estelle är på stan. Kan det bli värre, ja faktiskt. I förrgår var jag riktigt dålig, la mej vid 14:00 och sov lite slumrande ända till morgonen därpå. Igår var jag också hängig, tog en tur till stan och gjorde ett bankärende, något som gjorde mej helt säker på att jag inte var frisk ännu – la med utmattad när jag kom hem. Tänker man så, är det ganska skönt idag, när jag bara hostar och känner mej lite hängig – då orkar jag baka och mysa inomhus med tända ljus.

ingredienser

Det finns en historia bakom mitt recept på delikatessknäcke. På försommaren var jag och familjen nere i Göteborg på en Glutenfri mässa, där bland annat friends of Adam fanns representerade. Det som jag kan känna är lite tråkigt med glutenfria bakprodukter är att det alltid i alla mjölmixar finns adderat socker. Känns trist, inte sant. På senare år har det dock kommet en hel del företag som tagit detta på allvar och försökt hitta nyttiga lösningar även för Glutenintoleranta (min äldsta dotter är Glutenintolerant). Friends of Adam är ett av dessa företagen. Idag, men lite möda kan man faktiskt baka helt glutenfritt utan en massa tillsatser och socker.

Friends of Adam erbjöd mässbesökarna att köpa deras Durramjöl. Mjölet härstammar från Oregon, USA och är världens 5:e största sädesslag och är mycket mineralrikt. Tillsammans med mjölet sålde dom boken Friendly Bread, Baka Glutenfritt som vi köpte. Det är den första bok, mej veterligen som endast äkta råvaror används, ingen vetestärkelse. Den går enkelt att köpa på Adlibris – klicka på länken ovan.

FOA

Vi åkte hem, glada i hågen och slog upp boken och hittade snabbt receptet som jag här presenterar (med lite personliga modifikationer). Började baka, och se vad enkelt och gott det blev. Riktigt gott! Jag har aldrig tidigare kommit i kontakt med detta recept och är mäkta imponerad. Dagen efter är vi hembjudna till goda vänner som också har glutenintolerans i familjen och vad möts vi där av – om inte “VÅRT” delikatessknäcke. Lustigt berättar vi historien för våra vänner som fått receptet från något annat håll. Ytterligare 2 dagar senare ligger vi och latar oss på Lygnareds badplats utanför stan och vad bjuder då inte en tredje person (Estelle´s 11 åriga syssling – som stolt har bakat själv) oss på. Jo “VÅRT” delikatessknäcke. Vi kan inte annat än att skratta ordentligt och berätta den osannolika historien även för henne.

Om du mot förmodan inte provat knäcket (det är väl vida känt verkar det som), så kan du ju göra det nu genom att baka – och om du redan provat, så kan det ju vara en inspiration att experimentera med receptet som jag har gjort.

DELIKATESSKNÄCKE

KLARbröd

Majsmjöl 1 dl

Solrosfrön 1 dl

Sesamfrön 1,5 dl

Linfrön 0,5 dl

Salt 1,5 tsk

Rapsolja (av bättre kvalitet) 1/2 dl

Vatten, kokande 2 1/2 dl

Sätt ugnen på 150 grader. Jag brukar köra i varmluft, sänk då till ca 130 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt oljan och det kokande vattnet. Rör snabbt ihop till en grötig deg och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg sedan ett annat bakplåtspapper ovanpå degen och tryck ut så tunt du kan. Dra av det övre pappret. Om du ösnkar lite finare raka bitar, så kan du göra rutor i degen med en slickepott. Annars kan du låta det vara och sedan knäcka lagom bitar efter gräddning, det är en smaksak. Grädda i 50-60 minuter eller tills rutorna torkat ordentligt. Ha gärna koll på ugnen redan efter 30-40 minuter för att se att inte de blir för mörka. Är du osäker, bryt en liten bit, ta ur ugnen och låt den svalta någon minut så märker du om den är ordentligt torr och knäckig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s