Bästa glutenfria Kladdkakan EVER!

Att leva med Celiaki i familjen ställer extra krav på nytänk och experimenterande i köket. Igår gjorde Eva-Lena en kladdkaka som vi skulle bjuda fikagäster på. Första “satsen” brände hon i vår nya effektiva ugn som vi inte lärt oss hantera riktigt ännu – andra försöket brändes inte, men det blev inget kladd och Eva-Lena suckade och var besviken. Hon var så trött! Idag sökte hon på google “glutenfri kladdkaka” och hittade till en blogg som hade ett recept. Earl grey deluxe heter bloggen. Tack för inspirationen!

Från någonstans fick jag extra energi i köket ikväll. Säkert handlade det om inspirationen och kicken jag fick i fredags på Passion för mat mässan i Göteborg. Eva-Lena var lite trött idag och hade ingen lust att testa receptet – men jag var ju nyfiken så jag kunde inte vänta. Jag var dessutom på ett strålande vetenskapligt testar humör vilket gjorde att jag ville göra en liten annorlunda variant av receptet och inte göra en stor kladdkaka utan vanliga muffinsstorlekar. Dessutom ville jag lära mej lite mer om hur vår ugn fungerar. Därför planerade jag att ge muffinsen lite olika tid i ugnen för att se när den optimala kladdkakan var klar. Jag satte ugnen på 200 graders varmluft.

Kladd1

Sedan körde jag 100 gram rumsvarmt ekologiskt äkta smör tillsammans med 3 dl strösocker i en bunke. Jag delade smöret i mindre delar för att det enklare skulle blanda upp sig med smöret. Efter någon minut knäckte jag 2 ägg ner i smör och socker smeten under tiden som vispen arbetade. Jag tillsatte äkta bourbonvanilj motsvarande 1 tsk vanillinsocker som förövrigt går lika bra att använda (jag är bara lite nördig och vill ha den äkta varan). Sedan åkte hela 6 msk kakao ner i smeten och när allt vara ordentligt blandat tillsatte jag 2 dl mandelmjöl. För Er som är lite främmande för detta mjöl kan jag upplysa Er om att det finns på hälsokosthyllan och kommer bland annat från företaget Risenta. När smeten var fin och kladdig tog jag hjälp av 2 skedar för att fylla muffinsformarna.

kladd4

Sedan satte jag plåten i mitten av ugnen. Satte timern på 5 minuter och tog sedan ut den första provkakan. Det var svårt att tå upp kakan varm ur formen så att den inte “kalvade”. Därför är kakorna på bilderna inte så vackra (men naggande goda). Nästa kaka åkte ur ugnen vid 7 minuter och sedan gav jag nästa kaka ytterligare 1 minut i ugnen. Vid 15 minuter hade jag ingen kaka kvar att ta ut, så det var det längsta jag hade kakorna i ugnen. Jag lät kakorna sedan kallna ordentligt innan jag och Eva-Lena gjorde vårt gemensamma test, vilken som var bäst gräddad. Barnen fick såklart dela på varsin kaka innan det var dax för läggning, men då var kakorna fortfarande ljumma.

kladd2

För vår ugn tog det 14-15 minuter för den optimala kladdkakan att bli gräddad. Då var den lite krämig i mitten och härligt knäckig och seg i kanterna. Du får själv prova när det är lämpligt att ta ut muffinsen, det här är i alla fall ett riktmärke. Du lär dej med tiden hur många minuter kakan tar i din ugn, för du lär göra den fler än en gång. Det är en riktig höjdare, jag lovar – och jag är kräsen.

kladd9

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s