Clubträff 3; 27:e december 2014

Då var det dax för Supper Club träff igen. Min ambition var att genomföra dessa trevliga events lite oftare, så har det inte blivit – ännu. Men när det väl händer så är det jättekul. Utmaningen för mej vid dessa träffar är att laga mat från grunden och i så lång utsträckning som möjligt använda sjyssta råvaror alltså ekologiskt och fairtrade märkta produkter.

bild 1

Hans mal ekologisk högrev och Björns lammkött tillsammans med havssalt. Sedan tillsätts kryddpastan. Recept kommer publiceras under kött och fågel.

Är inte dessa produkter jättedyra kanske du frågar? Visst kostar dom lite mer att införskaffa.  Men känslan över att bidra till bättre arbetsförhållanden för människorna som jobbar med vår mat och att djuren får ett värdigt liv samt känslan att köpa mat som inte innehåller skadliga ämnen för oss alla – ger mycket mer än det lite större hålet i plånboken. Det känns helt enkelt logiskt, eko-logiskt, som Kung markatta skriver på sin hemsida kring sina produkter.

En ekonomiskt jämförelse är kanske ändå på sin plats. Samtliga ingredienser i den presenterade 2 rätters middagen är ekologiska förutom kryddpastan Harissa. Skillnad i kostnad för menyn är ynka 20 kronor/person om man väljer ekologiska framför o-logiska ingredienser. Den ekonomiska aspekten är ändå viktig och kanske en klassfråga – men genom medvetna val så behöver det inte bli mycket dyrare. Välj bort något onödigt och köp istället ekologiskt. Vi upplever inte att vi alltid prioriterar ekologiskt i vår familj, men vi följer ändå rekommendationer från naturskyddsföreningen och väljer alltid ekologiskt kaffe, bananer, vindruvor och mejeriprodukter. Det gör skillnad. Klicka gärna här och lär dej lite mer kring dessa produkter.

I min inbjudan till några väl valda män i min omgivning bjöd jag även in till att samskapa en meny tillsammans med någon som eventuellt kunde vara intresserad av detta. Till min stora glädje visade det sig att 2 av mina vänner, Hans och Patrik, var nyfikna på att gemensamt komma fram till en meny. Vi träffades en kväll och satte menyn tillsammans efter en del diskussioner. Tyvärr blev Patrik sjuk dagen vi skulle sjösätta menyn och välkomna gästerna, så det blev bara jag och Hans som spenderade dagen tillsammans med att fixa till middagen.

Menyn såg ut som följer:

Hamburgare med bröd samt sötpotatis

Crème Brûlée

Vi började dagen med att förbereda den klassiska franska efterrätten, crème brûlée som skulle spendera 2 timmar i ugnen i 95 grader och sedan kallna innan den kunde brännas av. För att ordentligt ha koll på tiden la vi en stektermometer i ugnen. Vi lånade Leila Lindholms recept som du finner här. Efterrätten blev lyckad och den knäckiga ytan brände vi av med en brännare – lite manligt tyckte vi båda 🙂

Hamburgaren såg ljuset för första gången för någon vecka sedan, när jag och svärfar stoppade korv tillsammans. Fjälstret tog slut och vi stekte på den sista färsen för vi var så hungriga. Det var en helt fantastisk upplevelse, men Hamburgarmästare med stil och finess över vårt avlånga land skulle troligen vägra att kalla detta hamburgare. Burgaren består nämligen till 2/3 av lammkött. Jag måste passa på att citera mej själv och samtidigt lägga in en länk till inlägget där vi tillsammans upptäckte burgaren.

“När jag tog den första rejäla tuggan genom 
brödet, salladen, tomaten, gurkan och till sist hamburgaren, var jag såld. 
Då – i det ögonblicket visste jag att mitt inlägg skulle heta – 
från lekstuga till gourmetkrog”

 

Men det slutar inte med burgaren. Hans imponerade stort på mej genom att “svänga ihop” en grymt god hamburgerdressing bestående av Crème fraîche, majonnäs (tyvärr inte från grunden), bostongurka, Heinz ekologiska ketchup, svartpeppar och salt – och eventuellt någon mer ingrediens som jag missade – cayennepeppar kanske.

Sen kommer vi till sötpotatisen som jag var mycket nyfiken på – och misslyckades totalt med. Det var första gången jag arbetade med råvaran och får väl skylla på det. Vi hade tänkt göra pommes chateau i ugn och eftersom sötpotatisen var så hård, tänkte jag att jag borde förkoka ett par minuter. Det brukar jag göra med vanlig potatis också för att få ur stärkelsen som annars gärna bränner fast i formen. Big mistake – potatisen blev sunkig, tråkig och mjuk. Försökte rädda upp situationen genom att ta de 2 sista potatisarna som jag lämnade till sitt öde i kylskåpet. Skar ner dem och slängde in dom i ugnen helt råa. Funkade sådär. Dom blev också lite mjuka och sunkiga. Till slut bestämde vi oss ändå att göra en puré av de första potatisarna och lägga över de minst sunkiga som garnetyr. Smaken blev bra, men denna detalj blev inte alls som vi planerade. Nästa gång jag testar att göra sötpotatis så kommer jag att fritera dem. Det tror jag är det enda rätta för att få till dem krispiga och fina. Har du som läser detta, tips eller erfarenhet- dela gärna med dej.

Middagen serverades och alla sa i alla fall att dom var nöjda. Det som var extra kul med middagen var att min käre ungdomskamrat Björn var med och avnjöt hamburgaren som till 2/3 innehöll hans eget lammkött.

bild 3

Och efter middagen gick vi på Hobbit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s