Äppelglögg

För några veckor sedan…

…satt jag på jobbet och läste julbilagan av Lantliv – mysig och härlig läsning inför advent.  Efter mustningen av äpplen tidigare i höst har jag haft tentaklerna uppe för varje ny spännande sak som man kan göra med äppelmusten. I julbilagan av Lantliv presenterades ett recept på alkoholfri äppelglögg som jag direkt gick i gång på. I eftermiddag blev den verklighet.

startGlögg

Jag började med att hälla upp 1 liter äppelmust i en gryta (det fungerar även med osockrad äppeljuice). 

Sedan tillsatte jag ett torkat pomeransskal till grytan med äppelmust. Cirka 1,5 centimeter färsk ingefära som jag skalade med potatisskalare och skivade i skivor. Jag la även i 2 kanelstänger och 8 stycken kryddnejlikor. Till sist fick i 1 msk hel kardemumma och 1/2 dl socker sällskapa med de övriga kryddorna. 

När allt var tillsatt kokade jag upp musten och kryddorna. Sedan lät jag musten stå och sjuda i en timme. Underbart juliga dofter spreds i rummet, det här bådade gott. Efter detta tog jag av musten från plattan och ställde att dra i 2 timmar varefter jag silade bort kryddorna i en finmaskig sil. Återigen gjorde jag ett uppkok av brygden och tappade sedan på väl rengjorda flaskor.

 

kryddor

Blev det gott då? I min smak blev det otroligt gott och inte så sött. Kan man kalla det glögg då? Ja, varför inte!

Om man känner för en lite starkare glögg (man kan ju inte bara tänka på barn och bilförare) så tillsatte jag Zante, efter inspiration från Ski Lodgen

SkiLodge_1280_720

i Lindvallen, Sälen. Där hade dom en god varm drink med äppelmust som kokats upp med kanel och spetsats av Zante – jag måste dock tillstå att denna äppleglöggsvariant var ännu godare.

Lantliv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s