Har cidern jäst klart?

Idag, härlig lördag. Jag och barnen gjorde lite ärenden på stan. Köpte bland annat en grön slangstump som skall fungera som hävert när jag skall få över cidern till nytt kärl utan att få med bottensatsen. Innan vi åkte hem tog vi en sväng till Vinden och letade gosedjur och tog en liten fika. Det brukar barnen tycka är kul. Lugnt, skönt och mysigt. Eva-Lena var nere på stan med kära mor och myste på egen hand.

Cider

Väl hemma förberedde jag för ciderarbetet.Cidern har nu stått och jäst med jäsrör i 12 dagar. Lite kort tid med tanke på vad jag har läst att det skulle ta. Dock hade det slutat och bubblat och då skulle det vara klart. Jag tog och tömde en 5 liters flaska och när jag tömt den upptäckte jag att det trots allt var lite bubbligt kvar av jäsprocessen. Förhoppningsvis inte för mycket eftersom det slutat bubbla, men jag väntade ändå med den andra 5 liters flaskan och tog mindre vatten i vattenlåset i flaskans topp för att se om det blev något litet övertryck i flaskan som nu enklare kunde pysa ut när det inte var lika mycket motstånd av vattnet. Resultatet blev att det fanns lite jäsning kvar i flaskan – mycket lite. Det kom en bubbla varannan minut, men dock. I början bubblade det mest hela tiden. Skulle uppskatta att det kom 20-30 bubblor/minut.

Nu blir det spännande. Skall märka upp flaskorna ordentligt så att jag vet från vilken batch/flaska som cidern kommer från. På så sätt kan jag se om resultatet på den färdiga cidern blir olika.

Nu skall den stå och klarna svalt i vårt vinlagrings skåp (se bilden ovan) vid ca 11 grader fram till jul/nyår och sedan tappas på flaska. Jag lovar att återkomma med mer info när det är dax för tappning på flaska.

Batch 2 tog jag efter 5 veckors jäsning. Då fanns det väldigt lite jäst kvar. Vi får se vilken batch som blir bäst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s