En helg i matens och vinets tecken! (feb 2014)

Jag har länge sett fram emot helgen som nu snart passerat. Gourmetvännerna Mattias och Carola och min goa fru hade planerat sedan flera veckor att vi skulle spendera fredagen på Eriksberg i Göteborg och den underbara mässan “Passion för mat”. Det var för mej, tredje året och Eva-Lena´s´andra. Carola och Mattias var där för första gången.

Foto: Ted Olsson. Passion för mat – och för passionsfrukttryfflar kanske?

Ta vara på råvaran är årets tema på matmässan. Utgångspunkten för mässan är det stora intresset för bra råvaror och nya matupplevelser tillsammans med en ökad medvetenhet om matens innehåll och viljan att minska svinnet. Och utställarna på plats brinner för sin verksamhet, hittar nya kunder och berättar gärna om fördelarna med det som produceras nära och med kärlek.

Det som jag uppskattar mycket är att de utställare som finns representerade på mässan är människor som är mycket engagerade och lever med en passion för sina råvaror. Mässan håller mycket hög kvalitet på utställare och det är så otroligt spännande att diskutera och prata med utställarna om sina varor. Människorna som besöker mässan vill ha kvalitet och inget matfusk. Varför bli det fusk? Jo, för att det pratas alldeles för mycket om ”billigt”. Någonstans inser man att det som är billigt inte kan ha hög kvalitet. Därför är den här mässan så viktig för att den visar på hur härligt det är med mat av hög kvalitet.

 I köksskolan på mässan lyssnade jag på Alexandra Sazzi som bland annat lärde åskådarna göra en god risotto. Leif Mannerström berättade också om diverse upplevelser. Många fanns på plats för att dela med sig av sina personliga idéer.

Det var en härlig stämning att gå runt på mässan, umgås och prova olika godsaker. Besökte Ragnarssons monter och vi blev så imponerad av deras ekologiska tänk kring griskött att vi beställde en julskinka på stående fot – första gången vi har beställt en julskinka i februari 🙂

En stor del av mässan för oss är att prova olika drycker. Vi provade flera olika Champagne, något lokalbryggt öl, vitt, rosé och rött. Men höjdpunkten var dock pratstunden med representanterna från xwine – som blev till mer än en kort pratstund. Christian, en annan god matvän uppmärksammade oss på att vi faktiskt stått och pratat och provat vin hos dem i över 90 minuter – oj va´tiden går när man har det gott. Vin är passion och känslor.

Skärmavbild 2014-03-02 kl. 21.47.48

Xwine presenterade Colleverde, en vingård i Toscana i direkt anslutning till den helt underbara lilla staden Lucca, som vi för 15 år sedan besökt – faktiskt tillsammans med våra kompanjoner för dagen, Carola och Mattias. Vi fick prova deras vin och när jag doftade och smakade på vinet, togs jag direkt till den lilla staden i ett rus av vällust och överöstes av känslor som gjorde att jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna. Jag kunde inte hålla mej utan beställde ganska omgående en låda med 2 olika viner från gården, bland annat en Supertoscanare.

Skärmavbild 2014-03-02 kl. 22.54.41

Xwine hade precis startat ett samarbete med en svensk vingård som heter Terreno och ligger i Greve in Chianti. Jag kände igen namnet och efter lite letade i mitt minnesgalleri, mindes jag att jag hade en bok hemma som handlade om en svensk vingård i Toscana. Boken heter “Drömmen om Toscana” och släpptes för 17 år sedan. Terreno presenterade sig själva på ett bra sätt genom att en ung kvinna vid namn Sofia Ruhne som bodde på vingården fanns med på mässan. -“Ja, jag kom från Italien i går kväll sa hon”. Och när jag sökte i mitt minnesgalleri och hon hjälpte mej lite med att hitta rätt, så sa hon plötsligt. “-Javisst. Det är den vingården som finns i din bok som jag bor på. Paret i boken är mina föräldrar”. Gissa om vi alla 4 direkt började spåna om en semestertripp till vingården sommaren 2015…

Skärmavbild 2014-03-02 kl. 22.44.25

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s