Glutenfri pizzadeg!

Ibland blir vi i familjen lite besvikna över hur svårt det kan vara att få till bra rätter till vår glutenintoleranta dotter som redan är 12 år. Oj va tider går. Man lär sig att hitta nya varianter på rätter och vi blir bättre och bättre och ser hennes intolerans som mindre och mindre invecklad. Det är skönt.

När Estelle var 3 år gick vi på en glutenfri matlagningskurs som arrangerades av Cecilia Corin på Hushållningssällskapet. Där lärde vi oss att baka glutenfri pizza. Denna pizzadeg har följt med oss i 9 år nu och den är perfekt och man får verkligen till en bra deg utan kladd. Godast blir resultatet om man använder en varm pizzasten i ugn eller ännu hellre på grillen – då får man till och med krispiga luftbubblor i kanterna på pizzan, vilket ofta är omöjligt med glutenfri pizza. Jag blir fortfarande lyrisk när jag tänker på hur bra det brukar bli.

Bloggartrion Glimten i Grytan som driver en underbart härlig blogg, bad mej lägga ut receptet till dem och Er andra som tittar in till mej ibland. Så var så goda. Hoppas Ni tycker att receptet är lika fantastiskt som vi tycker det är. Enjoy!

pizza

Glutenfri Pizzadeg

Räcker till 2 pizzasugna familjer (6-8 pizzor).

4 dl vatten

50 g kronjäst

2 msk fiberhusk

6 msk olivolja

1 tsk salt

420-480 gram Mjölmix motsvarande ca 7-8 dl (vi kör med Sempers)

Börja med att ta fram en rejäl assistent. Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen i vattnet, tillsätt fiberhusken och rör om. Låt blandningen stå och svälla i  ca 10 minuter. Det ska bli en tjock och geléaktig massa. Starta maskinen och tillsätt olja, salt och det mesta av mjölmixen. Arbeta degen väl i minst 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Under tiden tänder du grillen (eller sätter på ugnen) och lägger pizzastenen på plats. Den måste läggas på plats redan från kall ugn/grill, annars spricker stenen. När jag grillar, så brukar jag ta både grillkol och briketter. Kolen gör att temperaturen blir hög ganska snabbt och sedan behåller grillen värmen med hjälp av briketterna som brinner långsammare. En lagom temperatur är 250 grader. Man måste använda en klotgrill med locket på!

Sedan förbereder du alla godsaker som skall vara på pizzan. Här sätter endast fantasin gränser. Mina barn brukar älska att förbereda och tänka ut nya smakkombinationer.

När degen jäst i 30 minuter tar du upp degen och knådar den på mjölad skiva och mjölade händer tills rätt konsistens erhålls. Sedan är det bara dags att kavla ut degen – jag föredrar en ganska tunn pizzabotten, vilket inte är några som helst problem med denna glutenfria deg!

På den varma pizzastenen brukar jag ta lite mjöl och sprida ut så att inte pizzan fastnar. Sedan är det bra att ha en pizzaspade som den på bilden, det underlättas mycket i arbetet. Igår tittade jag ett avsnitt av Simply Italian där charmiga Michela Chiappa istället använde polenta. Det är ett tips som jag skall prova, eftersom mjölet kan bli lite bränt av den varma stenen.

Toppingen på pizzan börjar med tomatsås och sedan ost – gärna buffelmozzarella från Campanien. Efter det skall de övriga ingredienserna på. För att få till den klassiska Margherita tillsätter du endast basilika. Enligt många i Neapeltrakten är endast denna pizza den enda riktiga. När jag för några år sedan beställde en pizza med musslor på vid en semesterresa till Amalfikusten, fnyste kyparen och menade att det inte var en riktig pizza. Jag upplevde ändå pizzan gudomlig – och det är kanske inte så konstigt när man äter den på Amalfikusten som även kallas La Divina Costiera – Den gudomliga kusten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s