Hello Kitty Macarons (glutenfria)

För några veckor sedan blev jag inspirerad av en matblogg som heter glimten i grytan. Där presenterade de helt enkelt underbart söta Hello Kitty Macarons. De måste jag göra någon gång – och nu i helgen till min dotter Céleste´s 8 års kalas blev dom verklighet. Det var inte helt enkelt men efter andra försöket blev de riktigt bra. Dock har jag lärt mej att det är viktigt att sockerlagen håller rätt temperatur (118 grader) när man skall hälla i den. Införskaffa en enkel och billig termometer – det gör det hela enklare.

Kitty

 

 

Här följer receptet som jag fått av Ulrik Strandberg på Glimten i Grytan.

 

120 g äggvitor, uppdelat i två skålar (60 + 60g)
35 g socker
160 g fint malen mandel
150 g florsocker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag

Först gör du så här:

Vispa 60 gram äggvita samt 35 gram strösocker. Vispa länge.
Koka 50 gram vatten tillsammans med 150 gram strösocker tills sockret
har löst upp sig ordentligt och uppnått temperaturen 118 grader
Celsius. Detta är viktigt för att få ett bra resulat!
Häll ner sockerlagen i ägg/sockerblandningen och fortsätt vispa. Vispa
tills det svalnar av. Här kan man dra ner lite på tempot i vispningen.
Jag använder en Ankarsrum hushållsassistent när jag vispar.

I en annan bunke tar du och blandar 160 gram (originalreceptet säger
150 gram, men jag adderade 10 gram för att jag ville ha lite fastare
struktur så inte smeten flyter ut för mycket sen när man spritsar).
Man kan sikta mandelmjölet, men då går det åt dubbelt så mycket då
hälften blir kvar i silen när man siktar. Jag har testat att baka
macarons med både osiktat och siktat mandelmjöl och det funkar.
Sikta ner 150 gram florsocker i mandelmjölet.
Blanda ner 60 gram äggvita. Vill man färga sina macarons med flytande
hushållsfärg (jag använder “vanlig” hushållsfärg som finns i bakhyllan
på mataffärn, tror det är av märket dr Oetker) så häller du i valfri
mängd färg i en skål (obs, väg detta). Sen fyller du på skålen med
äggvita tills totalvikten blir 60 gram. Häller du 60 gram äggvita och
sen adderar hushållsfärgen blir totalvikten av äggvita och färg mer än
60 gram och då blir smeten för blaskig och rinner ut på plåten.
Blanda 60 gram äggvita med mandelmjölet och florsockret. Rör ihop
ordentligt.

Addera sedan maränggeggan (äggvita, socker, sockerlag) till mjölbunken.
Rör ihop och fyll sedan en sprits med smeten och spritsa ut på
bakplåtspapper.
Tuschpennorna för detaljerna på Hello Kitty köpte jag på Panduro.

Mvh Ulrik

 

One thought on “Hello Kitty Macarons (glutenfria)

  1. Pingback: Céleste 8 år! | joachim hollander

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s