Limousinkött på Kullahalvön

Vi är på en av våra absoluta favoritplatser i Sverige, Kullahalvön och firar bröllopsdag. Denna gången tillsammans med hela familjen. Planerna var mycket spontana och det var inte förrän i mitten av förra veckan som jag och barnen började prata om att vi borde åka till Skåne och fira vår bröllopsdag. Både Estelle och Céleste gick igång på idén och vi tittade på boende på nätet tillsammans och hittade en liten pärla i Arild. Pärlan heter Lindtorpet och inhyser ett varmt och härligt par där kvinnan i huset, Helena Staffas är konstnär.

IMG_1652

Eftersom detta inlägg ligger på min blogg “Mitt kök” koncentrerar jag historien kring matupplevelserna. Hela berättelsen finns här om du vill läsa den i sin helhet.

Dag 2:

I början av vägen stannar vi till för att titta på kossor. Det är inte vilka kossor som helst, utan limousinkossor som enligt utsago skall ge otroligt mört och fint kött. Första gången jag hörde talas om rasen var från Christian, en matintresserad vän förra sommaren. Köttrasen härstammar från de karga centrala delarna av Frankrike och var från början, i årundraden ett dragdjur men visade sig utveckla eminenta egenskaper för köttproduktion. I Sverige har rasen endast funnits i 30 år och det är ganska svårt att få tag på köttet – i alla fall i trakten kring Alingsås.

IMG_1652

IMG_1675

På andra sidan vägen har Kenneth sina stora växthus…

…med alla upptänkliga grönsaker som han säljer till nöjda kunder i trakten. Vi har flera gånger kört förbi det lilla fruktståndet vid vägen på vår väg till Mölle – utan att stanna. Det var först nu när vi skulle hälsa på kossorna som vi stannade till. Vi blev mäkta imponerade av alla odlingar och kvalitén på grönsakerna. Vi upptäckte också 2 nya grönsaker som vi aldrig tidigare sett, den avlånga melongurkan och den lilla runda citrongurkan. Vi fick gå en rundvandring i växthusen och titta på de imponerande odlingarna. Tack för guidningen, Kenneth.

IMG_1670

IMG_1659

IMG_1673

IMG_1668

IMG_1666

IMG_1664

Efter det oplanerade studiebesöket hos Kenneth och Limousinerna åker vi vidare till Höganäs och besöker vår favorit, Höganäs Saluhall som nu haft öppet i snart 2 år. Härlig miljö och bra tänk med mycket närproducerade produkter och bra utbud av glutenfria produkter som känns bra för oss som lever med Caliaki i familjen. Vi hittar också melongurkan som Kenneth också säljer. Jag kan inte hålla mej utan lägger gurkan på vågen och ser att den kostar 3 gånger så mycket i saluhallen som hos Kenneth. Vi besöker också inspirerande magasin 36 och Eva-Lena hittar ett skåp som hon vill ha, men det slutar med att hon köper en ny fin temugg. Efter fika och glass i kaféet, åker vi tillbaka till Arild och tar ett eftermiddagsdopp i poolen innan det är dax för kvällens höjdpunkt.

Höganäs Saluhall och Magasin 36

bild 4bild 1

bild 2-2

Jag har laddat hela dagen för vad som nu skall hända.

Premiär för grillning av limousinkött. Vi har aldrig tidigare provat köttet i vår familj och visst är vi väl (nästan) alla lite matnördar, men inte trodde vi väl att köttet skulle vara så otroligt smakrikt och gott. Estelle som brukar gilla riktigt fint kött, var i himmelriket – och jag lyckades köra köttet lagom, så att alla i familjen blev nöjda. Allt från min och Estelles medium/rare smak till Eva-Lenas well done.  Även den mindre matintresserade medlemmen i familjen, Céleste åt köttet vilket man får säga vara gott betyg.

Måltiden blev komplett genom att köttet ackompanjerades av lokalt producerade och mycket goda grönsaker samt ett underbart fylligt vin producerat av vinproducenten Marisa Cuomo i byn Furore.  Byn ligger i bergen vid vår favoritplats i södra Italien, Amalfikusten. Men bäst av allt med måltiden, var ändå att vi fick njuta tillsammans hela familjen. Underbara kväll!

grill

IMG_1677

IMG_1676

IMG_1698

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s