Clubträff 1; 28:e december 2013

Igår var det premiär för min Supper Club och besök på bio, The Hobbit. Det är en tradition sedan första filmen i “Sagan om ringen” trilogin att vi tillsammans, ett gäng män i sin bästa år, tittar på den. I år glömde jag av vår gamla fina tradition, men tack vare Mattias Glasin som var skarp i hjärnan blev det i alla fall av. Brukligt brukar vara att vi innan filmen tar en öl eller ett glas vin och käkar lite och snackar. I år pratade vi om att gå på restaurang igen, men av olika anledningar gjorde jag slag i saken och det blev istället ett besök hemma hos oss och en premiär på The Supper Club.

 Här är det glada gänget som var med på premiären samt menyn. Vad min “supper club” är för något kan du läsa om under fliken Vad är en supperclub.

SC2

The Supper Club @Bergavägen 8

Meny
Pulled Pork med Coleslaw på en bädd av dansk rågbröd
M
Hemgjord whiskyglass på enbart ekologiska råvaror 

Menyn satte jag bara någon dag före vår träff. Jag har med inspiration från bloggen en salig soppa förkovrat mej inom den nya trendinga rätten, Pulled Pork och har för 3:e gången på några veckor gjort denna uppskattade rätt. Jag kände att jag ville dela med mej av denna rätt till mina goda vänner och om dom talade sanning (vilket jag bad dom göra) så uppskattade dom rätten mycket. Jag gillade även att servera rätten med grovt bröd utan exempelvis potatis och ris.

Mitt mål är att laga mat från grunden med så lite tillsatser som möjligt.  I denna rätt är det endast ett litet fusk som jag tagit till för att göra livet enklare. Jag har använt Bongs Kalvfond som innehåller modifierad potatisstärkelse.  Vinet som jag använde denna gång var ett fairtrade vin från Sydafrika gjort på druvorna EKOVINCabarnet Sauvignon och Shiraz som jag fastnade för. Jag vill även gärna köpa ekologiskt kött, men efter lite research och telefonsamtal med personer i branschen får jag veta att det är mycket svårt att få tag på ekologisk karré. Dessutom hävdar bland annat Sävedalens Köttbod samt Vikaryds gård som har erkänt fint kött att många av de svenska gårdarna har en djurhållning som väl kunde anses som ekologiskt, men det är väldigt hårda krav för att få det ekologiskt och kravgodkänt. Jag har därför tagit ett beslut, tillsvidare att inte “jaga” efter ekologiskt kött, utan köpa det svenska kött som erbjuds. Finns det ekologiskt, köper jag självklart. Att köpa danskt eller utländskt kött har vi helt gått ifrån i min familj. Är du intresserad av att läsa mer om hur djuren har det på svenska gårdar i jämförelse med utländska, så får du flicka på länken  som går till Lantbrukarnas riksförbund hemsida.

Efterrätten tillverkade jag i vår lilla enkla glassmaskin som rymmer 1,5 liter glassmassa. Glassen är gjort av enbart ekologiska råvaror – förutom whiskyn. Under middagen får jag njuta av en historia om Saltå Kvarn (råsocker från Saltå kvarn ingår i min glass).EKOGLASS Min gode vän som jobbar på ett åkeri berättar att Saltå är den enda kund som istället väljer att frakta sina produkter på tåget istället för lastbil, trots att det nästan är dubbelt så dyrt. Åkeriets uppdrag ligger i att frakta varorna från kvarnen till närmaste tågstation.  Whiskyglassen är förresten en hyllning till min mycket goda vän Peter Nyström som älskar whisky. Du inspirerade mej, och din vänskap är viktig för mej.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s