Vad är en Supper club?

“Fenomenet supper clubs började i England och USA som en reaktion på finrestaurangernas högt prissatta mat – kockar och matentusiaster började helt enkelt laga mat i sina egna hem och bjuda in betalande gäster i en unvald mix. Fenomenet växte snabbt och restaurangerna själva såg sin chans att haka på trenden på sitt sätt, genom att erbjuda sina gäster billigare och mer personliga matmöten via tillfälliga popup-restauranger, gästspel från andra kockar och ett chef’s table där du får sitta i köket på restaurangen.”

SUPPERbildDenna korta presentation av vad en supperclub kan vara hämtade jag från Elle mat&vin, nummer 8 2013. Artikeln där dom skriver om – och presenterar olika typer av projekt i denna genré gjorde mej nyfiken på att prova konceptet. Jag bifogar även här en bild på reportagets första sida som inspirerade mej.

Men hur tänker jag kring min idé? Hur ska min supperclub se ut?

 Först och främst vill jag påpeka att jag inte har någon som helst utbildning kring mat. Jag har dock alltid läst och inspirerats av recept och provat på att laga en del mat. Även min mor är mycket intresserad av mat och har alltid experimenterat när jag var barn. Jag uppskattade inte alltid vad hon hittade på. Speciellt kommer jag ihåg en period när hon gick en vegetarisk matlagningskurs och försökte applicera detta på mej, inte så lyckat – alltså är jag ingen vegetarian. På senare tid har jag börjat intressera mej extra mycket för vad min mor gjorde till mej som barn. Jag vill ta tillvara på gamla fina traditioner, såsom att stånka korv, göra långkok, sylta och safta. Men jag vill krydda detta gamla hantverk med moderna idéer kring matlagning. Jag inspireras av det Italienska kökets enkelhet och strävan efter bra råvaror. Mor i huset har hög status i Italien, hon är bäst på mycket. Inte minst på att laga mat. Även Asiatiskt är spännande tycker jag.

Jag vill även laga sjysst mat, alltså ekologiskt och fairtrade så långt det är möjligt, såklart även mat från grunden utan E-nummer och andra tråkiga tillsatser. Jag är med andra ord en förespråkare för Slow food rörelsen (som härstammar från norra Italien). Rörelsen vill att maten skall vara ett sätt att umgås kring, där middagar kan pågå i flera timmar och man gärna tillsammans tillreder maten och pratar om maten, livet och kärleken.

Oftast är det dock så att vardagslivet inte ger utrymme för några större utmaningar i köket. Ibland blir det besök på McDonalds (ursäkta slow food anhängare) och en pizza på fredag. Det blir enkla snabba lösningar och allt för ofta halvfabrikat.  Med barn i åldrarna 9 och 13 år är det inte lätt att få tiden och energin att räcka till. Till hjälp och inspiration i min vardag har jag Linas matkasse. Hon har bra tänk kring maten. Hon är min räddare på vardagskvällar.

Jag hoppas att min Supper Club skall bli arenan där jag kan utveckla matlagningen.

Min Club

SUpper

Hur och varför

Ekonomi:

Ofta känner jag att man vill bjuda in lite vänner och äta lite, men allt för ofta väljer vi att avstå för att det helt enkelt blir för dyrt att fixa något kulinariskt spännande. Supper club konceptet bygger på att kostnaden för råvarorna delas på dem som kommer. Målet är att man skall erbjudas hög kvalité på råvaror och tillredning till en låg kostnad. En 3-rättersmiddag kan handla om ca 200 kronor/person. En enklare tapasliknande buffé kan bli billigare. En enstaka rätt kan handla om 30-40 kronor.

Bjuda igen:

De flesta som jag känner tycker allt som oftast att man gärna vill bjuda igen om man blir bjuden på middag. Visst är det trevligt, men  ibland kan det bli lite påfrestande och svårt att få till. När konceptet bygger på att man betalar för maten, behöver man inte känna att man skall bjuda igen.

Ekologiskt, fairtrade och så få tillsatser som möjligt:

När du kommer och umgås kring maten hos oss skall du alltid känna att jag utmanar mej själv i att köpa in och tillreda all mat med tanke på att de som producerar råvarorna gör det på ett hållbart och sjysst sätt. Både med tanke på sina medarbetare och mot moder jord. Det är för mej inget trendigt i att köpa ekologiskt och fairtrade – det är ett etiskt och moraliskt skönt sätt att tänka och förhålla sig till – både nu och i framtiden. Att det idag anses som lite trendigt och inne, känner jag dock är mycket positivt – då kommer fler och fler människor i kontakt med dessa tankar och värderingar. Det jag kan göra är att sprida goda exempel på facebook och instagram. Även denna Supper Club sprider ju budskapet.

Vem bjuder jag in:

Detta är ett litet projekt/test där jag de första gångerna bjuder in vänner som har ett genuint matintresse och vänner som gillar att umgås med oss. Vi är en familj och det skall i största möjligaste mån ske bjudningar som harmoniserar med resten av familjen. I vissa sammanhang är familjen med och i andra kanske dom inte är med. Någon gång kanske jag gör en bjudning för mina manliga bekanta, en annan gång gör jag en middag till min fru och hennes kvinnliga vänner. Någon gång gör jag säkert middagar tillsammans med en annan matintresserad vän. Jag vet inte riktigt vart vi hamnar.

Hur ofta:

Eftersom detta är ett perojekt som helt saknar vinstintresse och endast genomförs för att jag tycker det är roligt att laga mat, vill jag inte lova hur ofta det ordnas bjudningar och till vem inbjudningarna går ut. Min tanke är ändå att det ska ske några gånger/år.

4 thoughts on “Vad är en Supper club?

  1. Pingback: The SupperClub and The Hobbit! | joachim hollander

  2. Pingback: joachim hollander

  3. Pingback: Supperclub blir ”popup” glassbar | joachim hollander

  4. Pingback: Clubträff 3; 27:e december 2014 | Mitt kök

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s